Szőnyegtisztítás tanácsok:

Tv-s és internetes reklámokban sokszor hallható a következő mondat: “az a fránya, makacs folt!”, amelynek a súlyát többnyire csak kevesen tudják átérezni, mert nem velük történt meg az a sajnálatos eset, hogy a vacsorához megbontott vörösboros üveg tartalma a szőnyegen landolt. Azokban a háztartásokban, ahol nem kőből készült padló, vagy éppen fából lerakott parketta fedi a talajt, ott a szőnyeg a domináns.

Míg a kőpadlók esetében játszi könnyedséggel, valamint a faborításról is probléma nélkül eltüntethető a kiömlő folyadék, vagy bármi más természetes maradvány, a szőnyeg esetében már sokkal inkább nehézkes és bonyolultabb a munka, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten időigényes.

Természetesen más a helyzet akkor, hogyha van egy üzletünk, vagy egy irodai életterünk, ahová a takarító személyzet heti szinten jár és tisztán tartja a padlót, ám az otthonunkban a mai rohanó világban hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni arra, hogy időről időre foglalkozzunk szőnyegeinkkel.

Legtöbbször egy nedves rongy, egy porszívó, esetleg egy kárpitgép csodákra képes ideiglenes megoldásként, de sokszor előfordulhat az is, hogy professzionális segítséget igényel a szőnyegünk kitisztítása. A tanulmányok kimutatták, hogy a szőnyegek porszívózása csak a legmagasabb porrétegeket tisztítja, de nem érheti el azokat a belső részeket, ahol a szennyeződések és a csírák nagy része felhalmozódik.

Azt nyilván nem lehet tudni, hogy a szabad szemmel nem látható területeken mennyire volt hatékony a szőnyegtisztítás, de ha biztosra szeretnénk menni, a legjobb dolognak az bizonyul, ha felbérelünk egy profi csapatot, profi eszközökkel. A statisztika példának okáért egyértelműen igazolja azt, hogy a tökéletes tisztaság igenis megkíván egyfajta szakmai tudással rendelkező csapatot, akik a szőnyeget rendszeresen karbantartják.

Az Egyesült Államokban az irodaházak 31 százaléka például heti szinten bérel fel, vagy éppen dolgozik együtt szerződéses megbízásban egy szőnyegtisztító céggel.

Az emberi, képzetlen kéz által eltüntethetetlen foltok és szennyeződések esetében sok tényező szól amellett, hogy egy professzionális csapatra legyen bízva a munka nagy része. Az egyik és talán legfontosabb ilyen tényező a gyorsaság. Az otthoni berendezések segítségével és a megfelelő szaktudás hiánya nélkül, szinte borítékolható, hogy a makacs foltok eltüntetése több órát is igénybe vehet.

Arról nem is beszélve, hogy a professzionális csapatra bízott tisztításnak köszönhetően, az ilyenformán megspórolt rengeteg idő hasznos és más produktív dolgokra is fordítható, akár a szőnyegtisztítással egy és ugyanazon időben. Ha például egy egész napos nagytakarításról van szó, nyugodtan lehet tevékenykedni a lakás valamely olyan pontján, ahol nincsen szőnyeg, de van tisztítási munka.

A professzionális segítségkérés mellett szól az a tényező is, hogy megfelelően kell ismerni az adott kemikáliákat, tisztítószereket. Az üzletek polcain megszámlálhatatlan mennyiségű vegyi készítményt lehet találni, amelyekről azt gondoljuk, hogy tökéletesen eltávolítják majd a makacs szennyeződést, ám egy szerencsétlen forgatókönyv eredményeképpen, az is elképzelhető, hogy örökre kárt teszünk szeretett szőnyegünkben, amely már nem bizonyul visszafordítható folyamatnak. Csapatunk tagjai természetesen tisztában vannak azzal, hogy milyen felület milyen tisztítási módot és szereket igényel, így biztosak lehetünk abban is, hogy a szlogennek megfelelően, a szőnyegeink sokkal jobbak lesznek, mint új korukban.